睇衝上雲霄遲早變衝入醫院

由於衝上雲霄續集搵林子祥唱嘅主題曲太膠,所以好合理地,大家會鬧爆無線,甚至惡搞佢,例如將《包青天》主題曲crossover《衝上雲霄》。

衝上雲霄2有乜問題

除咗主題曲好膠,衝上雲霄2仲有兩個問題:

1. 嚟自航空業界,或前航空業界嘅人鬧爆呢套劇,因為根本係亂寫,我就嚟召集前空姐,前機師,前航空公司嘅人篤爆成套劇有幾亂嚟。

2. 搵香港航空贊助?傻的嗎?搵間中國資本,借香港個名招搖撞騙嘅航空公司嚟贊助?整cheap晒成套劇。

所以我真係唔會浪費時間喺呢啲膠劇上面。

《歲月如歌》適合乜電視劇?

當然,《歲月如歌》用喺CCTVB嘅膠劇度都係浪費咗,如果同一首歌,用喺1998─2002播出嘅美劇《Felicity》(今年一月FX播出美劇《The American》女主角Keri Russell出道早期作品),或者更夾,至少講嘅主題係啱。

睇香港啲膠劇,真係衝上雲霄變衝入醫院。

6 thoughts on “睇衝上雲霄遲早變衝入醫院

  1. 第一次去歐洲認識一位女團友, 好特別, 回到香港即溝, 多年後見到她是在電視上面空姐工潮, 都是好特別………….

  2. 睇膠劇可以增加野心家的成本。
    開第三間電視台只會為野心家開源節流。

    以上講話比張熊貓更有可信性。至少我唔會低B到相信我有超能力;要人打開電視燒銀紙的超能力。

  3. 衝上雲霄續集主題曲係講sam gor嘅故事
    管弦樂既襯托下就顯得好澎湃, 好有張力
    有雲淡風清,歲月沉淀的韻味

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.