北京大亂鬥

薄熙來審緊,法庭不斷傳出衰過TVB電視劇嘅情節果陣,依家中紀委話查緊中國石油副總經理王永春,加上依家無人知周永康究竟去咗邊,就令到依家中國局勢變得好詭異。

薄熙來喺法院上夠膽翻供,有兩個可能性,一係支持薄熙來嘅勢力授意佢翻供,令成個審訊變得好尷尬,迫中共對佢輕判。一係薄熙來依家明知死硬,既然係唔係都死,就嚟個大攬炒。

但無論邊個可能性都好,都反映咗周永康、薄熙來呢班友根本唔諗住放手,所 以掌握住中紀委嘅人,就索性嚟個絕地大反攻,依家就向周永康呢幫人嘅油水來源石油部門落手。

問題在於石油涉及嘅利益太豐厚,周永康又好,薄熙來又好,實唔會放低呢舊肥豬肉,分分鐘有人你做初一,我做十五,特別周永康同薄熙來,分別喺執法部門,同軍隊有影響力,屆時佢地發動兵變又有乜好令人奇怪,反正中國並唔信仲信呢兩條友嘅傻佬,特別係老咗仲走去信毛澤東呢個魔頭嘅傻瓜。

睇起嚟中國嘅事唔關香港人事,但實情並唔係咁,依家中共內鬥咁玩法,加上中國經濟硬著陸,演變成政變甚至內戰係唔出奇,以香港嘅地理位置同戰略重要性,兩派人喺香港玩嘢,再溝埋佔領中環,到時實嚟個六國大封相。所以各位要保持留意中國局勢,見勢色唔妥就要諗辦法應對。如果有外國護照果啲,依家其實已經可以考慮送家人去海外住,避一避風頭先。

4 thoughts on “北京大亂鬥

  1. 係人都知崑崙石油,崑崙銀行同中石油作為交易伊朗原油同洗錢的組合。英美等國搞掂完敘利亞後,下一鑊就會切斷伊朗的財路,兩頭夾死中共。

  2. 其實湯顯祖個十世孫報銷買茅台孝敬大陸佬應該是一件美事,無茅台等於無面子,無論如何,這最後都暴露於陽光下,好過689和陳豐乳陰陰濕濕,鳩鳩upup,自己無口借人把口。最記得在傳媒稍為對湯事件略為放鬆之時,689曾用溫情mode講述佢老豆為了款待親友便令小689落街買酒,仲要笑笑口話買茅台喎,那時刻我真係覺得有人驚湯唔死,巧京京,地球愈來愈怪異,你唔死我就隊多你一嘢。時光倒流,當時落街買酒還要指定和一定能買茅台一款,我就唔鳩信了;但是,又可反映大陸佬決心清理舊香港官員的事實。曾經,大陸佬在世人面前講過老實話:充份利用香港。並不是甚麼鳩一家人啊!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.