激嬲英國國會係真係要付出代價

IMG_9342.PNG

好多中國膠人真係仲以為得罪英國國會係唔會有事發生,今鋪激出真火嚟,FCO內嘅中國通固然會好麻煩,未來中國亦會好麻煩。

國會無上憲政原則嘅神聖不可侵犯,英國國王都唔可以例外,更何況中國,我早喺蘋果日報講明後果嚴重

香港蘋果日報:人大的無禮舉動

而中國政府這次公然干預英國國會運作,肯定會大大觸怒英國人。在中國,全國人大只是共產黨的橡皮圖章。但在英國,國會不是橡皮圖章,而是主權所在。英國憲制設計原則為國會無上(Parliamentary Sovereignty),連法院和國王都不得凌駕國會,國會的決定是一切最終決定。連負責反間工作的軍情五處(MI5)徽號,都內嵌英國國會的徽號,代表MI5最終目標是捍衞英國國會所代表的議會民主制度。現時中國政府公然要英國國會不就香港問題進行調查,那不只干涉英國內政,更是冒犯英國國會主權。歐盟各類法律不斷限制英國國會立法內容,都引來不少英國內部反歐情緒,更何況這次中國政府公然冒犯英國國會?

當然未去到戰爭奪回香港呢步,但召回大使後仲無回應,下一步隨時係收緊官員赴英簽證安排就唔出奇,BN(O)亦隨時係英國嘅棋。

唔識人地文化學人搞外交,中國人果然由大清至今都無進步過。

One thought on “激嬲英國國會係真係要付出代價

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.