疫症己經爆發,政府仲要冷處理?

fluexpress_web_week4_29_1_2015_chi_Page_2

以上嘅圖唔係我自己做,而係嚟自衛生防護中心喺2015年1月29日出版嘅流感速遞。我近日好留意H3N2疫情,所以專門搜集相關政府文件。發現以上各圖,不得了。

有三成樣本有季節性流感,大部分係H3流感,流感病毒陽性比率同化驗數目脗合,而安老院舍同小學狂爆發,呢啲仲唔係疫症爆發?

fluexpress_web_week4_29_1_2015_chi_Page_3

更恐怖係入院率由死亡個案數字,都係過去幾年最高水平,而且唔係2012年係咁爆一陣就算,相信係會持續上升。

大佬,仲要提醒香港市民提防,想農曆年大屠殺?呢個政府真係只能以草菅人命嚟形容。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.