鍾樹根,你肯肯定新加坡無小販?

P1100954 copy

新加坡共和國烏節路,2015年3月29日

新加坡近年為了便於管理和保持街道環境衛生,新建的巴剎都已變成像香港的有蓋熟食中心那種模式,而非露天食肆。這方面香港各區的街市大樓其實都設有熟食中心,現階段政府根本沒有需要重發大牌檔牌照,反而該集中精力管理好各區現存的大牌檔和小販,讓他們能夠有秩序經營下去,更為合適。

Screen Shot 2015-04-06 at 12.58.16 pm

鍾樹根嘅膠言膠句

鍾樹根呢條友,平日亂咁嗡嘢都算,喺日本扮食櫻花固然不知所謂,佢話新加坡無大牌檔,無小販,我覺得呢條友根本未去過新加坡。

以上果張圖,喺烏節路影,烏節路嘅雪糕車仔檔多年不變,每次我返新加坡都食方包夾雪糕,如果唔知點食,請佢老人家喺4月14日問林鴻達索取往新加坡機票。

P1100936

黑白相呢檔大牌檔,正係有名嘅麥士威小販中心,食天天海南雞果度,果度你話叫露天定有蓋,我唔識分。

如果紐頓圈熟食中心(我明報介紹過),中央一大片係露天嘅,唔係大牌檔,係乜嚟?

李光耀嘅早餐,都係嚟自呢啲大牌檔(無糖豆腐花),我唔明鍾生言論有何根據?

One thought on “鍾樹根,你肯肯定新加坡無小販?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.