荒謬的獨裁反養狗人士

  

我唔養寵物,但我對攞住大廈公契禁止養狗也文也武嘅人極為反感。因為香港大廈嘅公契根本係荒謬

  1. 香港大廈公契純粹係發展商為自己利益而寫,未經業主協商同意
  2. 根據現有香港法律,公契要百分百業權份數同意至可以改,完全漠視小業主權益
  3. 業權份數點界定,完全係大業主想點就點
  4. 好多大廈新入伙連業主立案法團一類自治組織都無

喺完全無民主機制修改公契情況下,你同我講禁止養狗?結果只有一個業主反對養狗,全屋苑養狗權利都被KO

香港多層大廈嘅自治架構,簡直係荒謬。而香港有啲人,竟然攞嚟反對其他住戶養狗,個邏輯同堅持功能組別一樣。

好多人無仔女,以寵物代子女係社會大勢,要解決養寵物公德問題,公契可以訂立若干紀律條款,而唔係死抱對大業主有利反私有產權公契法律仲以為自己好有道理。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.