中大幹事會變天:星火大勝

螢幕快照 2016-02-21 上午1.54.47

中大學生會幹事會改選點票近尾聲,已經點咗嘅八成選票中,星火以穩定近六成選票領先,基本上,被視為親左膠嘅煥然已經輸咗。

中大學生會幹事會傳統上係親左膠,自1997年嚟,中大學生會四個中央組織中,除咗1999年小弟掌管代表會期間,係港獨右派當權,同埋1998年由何民傑當權,出現代表會亂政外,甚少左膠以外人士掌管。星火竟然大勝,超出好多人意料之外。

由於年初一旺角大戰前啲票箱,已經出現星火明顯領先嘅狀況,所以對泛民嚟講,煥然之敗,簡直係噩夢。中大某程度上反映新東年青人可能投票意向,科大、教育學院加中大學生咁投法,仲要港大學生會稍傾向梁天琦,咁點打落去?

如果我係泛民,我真係想知點打落去,世代交替,走向本土,清理硬膠係自救之路。當然本民前,我無咁睇好,睇見黃毓民、黃洋達呢啲投機分子想叼光,真係核突到呢?佢地核突度唔弱得過啲民主黨老屎忽。

One thought on “中大幹事會變天:星火大勝

  1. 有一點我唔太同意,就係代表會一向唔係點左。因為產生方式同三莊唔同,好多左傾者通常都去左三莊。結果去代表會的人較三莊保守,就畀報社評為官僚主義。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.