再以戰論戰,旺角之戰警察戰術衰乜嘢

1455187854_d3e9

好少好似旺角之戰咁,警察打膠咗,警察內部就互相指責,前線警員提咗一堆問題,其中有幾個問題,可以一併考慮:

1. 點解要前線同事用血肉之軀抵擋磚頭?
2. 究竟當時決定打定唔打?打,就應使用相應武力;唔打,就應該立即撤退。
3. 磚頭係致命武器,點解唔可以用槍去保護生命?
4. AR 15(半自動步槍)、布袋彈、橡膠彈、催淚煙、手榴催淚彈點解全部唔用?

我以戰術考量,我可以講,一個擦慣鞋嘅指揮官亂咁指揮,就會出現以上問題

首先,當出磚嘅時候,第一時間就係take cover,至少take cover直至有長形盾牌支援為止。當時唔俾人take cover,一定係白痴。

AR 15一定唔適合,一出AR 15就血腥年初一,勁過228,以後唔駛過農曆新年。布袋彈、橡膠彈都好易傷及無辜。如果根據1989年北京大屠殺後,同一戰場發生嘅事故,喺適當距離下施放催淚彈驅散群眾,但唔好拉人,係可以考慮。但絕對唔係金鐘一役咁亂放一通,反而激起事端。

簡單嚟講,只要你一用槍,我唔理乜嘢槍,之後就係228。警察只要記住一個戰術目標,白衫啲仆街要升官發財,係唔關你地事,你唯一要做係驅散群眾,that ‘s all,亂咁拉人,亂咁用警棍只係令你自己陷入危險之中,但升官唔會有你份。而且一亂用武力,只會令更多人加入或有藉口升級武力,直到變228為止。變咗228,警察基本上日常都唔駛做落去,呢個就係個戰略現實。

由一個只識同土共飲茶食飯嘅人領導旺角警區,相信係香港警察最大不幸,日後有排你受。如果警察係醒,保持政治中立,果啲喺facebook嘅藍絲同埋部分違反《警察通例》發表政治言論嘅警員,唔係幫你地,係害你地嚟幫自己攞著數,何必做人踏腳石呢?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.