煙包加嚇人警告,有用咩?

tobacco-warnings

世衛組織一直有班天才,認為要反對人吸煙,就要喺煙包上加上好嚇人的警示。以上呢啲唔核突都唔出嘅Graphic Health Warning正係世衛提倡,有可能香港都會跟隨執行。

只不過,呢挺包裝,我好有保留

1. 呢啲核突程度直迫三級嘅相,乜適宜向公眾展示嘅咩?如果有人走去淫審處告世衛組織迫人展示不雅甚至淫褻物品,都幾好笑。大家記住,不雅或淫褻物品定義包括暴力、腐化及可厭。咁我係唔係要搵明光社幫幫手?

2. 但更大問題係,香煙作為消費品,向消費者提醒可能構成健康風險,作為煙草公司嘅disclaimer就得,一如藥物一樣。如果煙民明知有咁嘅健康風險都要吸,應該由煙民貴客自理,並承擔後果。點解要印啲根本影響市容,但又唔會打擊煙民食煙意慾嘅相?

我只能講,世衛有啲友仔嘅口味好重,但重口味人士不嬲好少,我唔認為work囉。

2 thoughts on “煙包加嚇人警告,有用咩?

  1. “應該由煙民貴客自理,並承擔後果”非常贊同.

    二手煙會污染空氣(尤其室內),咁擴大禁煙區,
    要煙民貴客自理,唔使拉其他人陪葬,有乜問題?

    以香港接近全公營醫療體系,
    有乜方法可以令煙民承擔後果,
    自行負責吸煙引致既醫療開支?

  2. 要煙民承擔後果,
    自行負責吸煙引致既醫療等開支
    最好就係加煙稅,吸者自付,又有何問題?

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.